MRSA

MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus  en is een bacterie. Deze bacterie komt voor op de huid en in de neus. Eén op de drie mensen heeft deze bacterie. De huid en neus is de normale leefomgeving voor deze bacterie en doet hier ook geen kwaad.

Pas als de bacterie onder de huid komt zorgt het voor problemen, bijvoorbeeld bij een snee of een wond.

 

Symptomen & Indicaties
Als een wondje geïnfecteerd raakt met MRSA wordt het wondje rood, gezwollen (pusbult). Ook kan het lijken op een pijnlijke rood puistje, alleen is er dan ook koorts. Ook zijn de lymfeklieren in de nek, oksel en lies soms gezwollen en pijnlijk.
Een ernstiger symptoom is schilfering en blaarvorming op de huid.
MRSA kan ook voor een aantal milde huidziekten zorgen als: 

  • Folliculitis - ontsteking van het haarzakje, waaruit de lichaamsharen groeien. Dit is te zien als een puistje waar vocht of pus uit kan komen. 
  • Krentenbaard – Aanvankelijk onstaan bultjes, die veranderen in blaasjes. Deze gaan kapot en worden dan korstjes. 
  • Cellulitis – ontsteking van de diepere laag van de huid. Dit is herkenbaar door roodheid en zwelling van de huid, pijn en koorts.

 

 Voorbeeld MRSA infectie 1

 Voorbeeld MRSA infectie 2

 

Complicaties
In sommige gevallen kan de bacterie in de bloedbaan terecht komen en andere delen van het lichaam infecteren. Dit kan leiden tot o.a. longontsteking, sepsis (bloed-infectie) en infectie van de hartkleppen. Dit zijn gevaarlijke aandoeningen voor je kind, waarbij meteen een arts moet worden geraadpleegd.

 

Behandeling: wat kan je doen?
Ga bij het vermoeden van MRSA naar uw huisarts.
De meeste infecties worden behandeld door het schoonmaken van het geïnfecteerde gebied met anti-bacteriële zeep, antibiotica plaatselijk op de huid toe te brengen en het geïnfecteerde gebied bedekken met pleisters of verband.
Je kan de huid in warm water laten weken om de pijn weg te krijgen.
In sommige gevallen kiest de arts ervoor om antibiotica via de mond te geven. In dit geval is het belangrijk dat je kind de hele kuur afmaakt.
Bij grote wonden met veel pus moet er door de chirurg worden ingegrepen om het pus te verwijderen.
Kinderen met meer ernstige MRSA-infecties moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.

 

Hoe te voorkomen?
MRSA wordt verspreid via huidcontact, aanraking. De beste manier om MRSA dus te voorkomen is de kans op verspreiding verminderen. Dit kan je doen door de persoonlijke hygiène te verbeteren.
Laat je kind regelmatig de handen wassen met zeep en warm water. Maak alle wonden en sneden schoon en bedek deze goed met pleisters of verband. Zorg dat je kind elke dag doucht of in bad gaat. Laat je kinderen geen persoonlijke spullen als handdoeken, kleding, kammen delen. Maak oppervlakten schoon en desinfecteer ze met alcohol.
Als iemand in de familie een MRSA-infectie heeft, was dan vaak je handen, vooral na het verwisselen van pleister en verband. Zorg ervoor dat wonden extra goed bedekt zijn zodat in contact kunnen komen met de wond. Was handdoeken na 1 keer gebruiken. Was de kleren frequent met warm water en droog ze in een hete droger. Laat je kinderen geen contactsporten spelen, want zo kan hij anderen infecteren.